Anglo-Belgian love story

 

Janet Green’s groottante, Lilian Whitwam (1897), trouwde met de Belgische ex-soldaat, Albert Oyen (1889), in 1919, nadat ze elkaar ontmoetten in Milnsbridge, Huddersfield (West Yorkshire).

Albert was afkomstig van Borgerhout. Op 8 augustus 1914, hij was toen 25, nam hij als vrijwilliger dienst in Charleroi bij het eerste regiment Chasseurs à Pied. Reeds op het einde van augustus raakte hij in Herzele zwaar gewond tijdens het bijstaan van de lokale Gendarmerie. Hij kwam in het militair hospitaal van Gent terecht maar  werd er ’s nachts geëvacueerd en naar Duinkerke overgebracht. Van daaruit werden eerste Belgische gewonden in Engeland naar Cardiff gebracht. Op 19 oktober werd hij naar Swansea overgebracht waar hij geruime tijd bleef. Na zijn herstel werd hij in Londen onderzocht en ongeschikt verklaard voor militaire dienst. Hij werkte tot het einde van de oorlog in een munitiefabriek.

Albert en  de acht jaar jongere Lilian trouwden in Huddersfield in november 1919. Janet vraagt zich af of haar groottante tijdens de oorlog, zoals veel vrouwen toen, ook als munitiearbeidster werkte, en zo Albert ontmoette. Voor de oorlog werkte ze als wolwever.

Toen hun eerst kind Eddy in oktober 1920 werd geboren, woonde het echtpaar nog in in Huddersfield, in Lockwood, maar in  1925 verhuisden Albert, Lilian and Eddy naar Antwerpen waar in oktober 1926 hun tweede zoon Charles geboren werd.

De familie hield nog geruime tijd contact, ook nadat Albert in de Tweede Wereldoorlog overleed.

Bron:

Getuigenis tijdens Verhalenverzameldag in People’s History Museum in Manchester van Janet Green, verhaal van haar groottante.